Avui: 08:00-22:00 h 692032032 692032032
Temps de lectura 2 min.

Aquests dies a casa les teves visites a la nevera poden veure’s incrementades i no sempre per buscar els aliments que més et convenen i tampoc sempre motivades realment per gana. I és que la situació d’estrès i les emocions que se’n deriven pel confinament i el coronovirus poden incitar a menjar en més d’una ocasió, és el que anomenem gana emocional.

Per saber si les teves visites es deuen a la gana real o a la vinculada a les emocions, reflexiona sobre com et sents aquests dies i si sota alguna emoció has acabat obrint la nevera. Al mateix temps, fes una mirada general i observa si has canviat els teus hàbits d’alimentació, el què menges, cuines, els horaris...

Si detectes que això t’ha passat, el primer de tot és entendre-ho i no castigar-te.  És un moment de més temps lliure, més accés al menjar i inputs externs que poden implicar menys control de les emocions, i això té un reflex en l’alimentació. El cervell té una relació entre seguretat i alimentació. És un mecanisme antic, al que recorre ara que està gestionant una situació extraordinària i estressant sense noves eines emocionals.  

ACONSEGUEIX UNA RELACIÓ SALUDABLE AMB EL MENJAR

Adonar-te que la situació d’estrès pot relacionar-se amb els canvis en la teva conducta alimentària és el primer pas per tenir una relació més saludable amb el menjar. Després de prendre consciència de la relació, pots modular les teves emocions per millorar la teva conducta alimentària.

Accepta la situació, amb tot allò que no pots canviar i tingues present que només pots canviar el teu moment actual. Pots actuar sobre el moment d’obrir la nevera i agafar menjar.

Pots preguntar-te quina emoció està guiant l’acció per mirar de trobar alternatives que l’equilibrin.

Una opció és també preparar-te una llista d’activitats que puguin compensar cada emoció com alternativa a obrir la nevera per quan aparegui la gana emocional.

COMPRA CONSCIENTMENT PER REGULAR LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA

Per controlar la dieta, modular la relació entre emocions i menjar i  evitar aliments poc sans consumits de manera emocional, el primer pas és que limitis la seva presència a la teva cistella de la compra.

Evita comprar gran quantitat de greixos, sucres lliures, precuinats, snacks,.... Són aliments amb gran poder calòric, poc equilibrats i amb baix contingut nutritiu. En resum, allò que resulta més addictiu acostuma a ser poc saludable.

Mira de substituir-los per aliments que augmentin la sacietat a curt i llarg termini. Aliments més equilibrats i saludables. Que continguin molta fibra o proteïna, prioritzant fruites i verdures fresques, amb un alt contingut de vitamines i nutrients de qualitat.

Així, sempre que obris la nevera, la tindràs plena d’aliments que t’ajuden a menjar de manera més equilibrada i sana.

Respectar uns horaris per menjar i planificar bé els menús perquè siguin en quantitat i varietat adequats també és una bona idea per tenir una relació més saludable amb el menjar i mantenir una dieta saludable durant la quarantena.